Assalamualaikum,

tergerak di hati ku untuk berkongsi sedikit pengalaman tentang repair laptop ni.

untuk minggu ni, aku di beri satu laptop Toshiba Satellite L200, biasa lah, tiada benda lain melainkan suh format dan buang virus. tu jer..

tapi bukan setakat format sahaja, malahan ade masalah yang besar timbul. sejak dari form 3 lagi duk main format2 dan servis ni. tak penah lagi aku dapat laptop yang sedegil macam ni. memang hangin aku ngan tuan dia. jangan marah deh..hahaha. ape2 pun, walaupun aku tidak dapat selesai kan masalah dia, aku tetap nak berkongsi pengalaman, kot2 ada kawan2 yang dapat share masalah ni, alhamdulillah.

ok, first off all, yang paling penting sebelum format adalah backup dahulu file2 yang penting2 di dalam laptop tersebut. caranya:

1. check dalam partition c, ada tak file atau folder yang penting, kalau ade, terus copy and letak dalam partition d. kalu mudah, create satu folder baru dalam partition d : folder backup. then create satu folder lagi: c. paste dalam folder c..bla3..tengok pic kat bawah ni kalu nok pehe mudoh gak..

maknanya, backup ni bermaksud, kita backup/copy/simpan semua file/folder dalam c pindah masuk ke dalam d. sebabnya, setelah kita format, segala anak mak datok dalam c akan hilang terus. d tidak terusik/terkosek ape2. then kalu tiada d, ade c sahaja, camne lak?

banyok tanyo weh, ok. bagi yang guna windows xp, anda boleh lah try guna software partition magic untuk create partition baru.

manakala pengguna windows seven lak, lagi mudoh, tak perlu nak guna software luaran, dah ada dah dalam windows sendiri..

just type disk management kat search kat bawah tu..mudah je..

2. pastikan dah ade dah driver yang nak di gunakan lepas format nanti..

panjang lak aku tersasar dari ape yang aku nk gtau ni..lain kali lah aku cite sal nak format ni. banyak lagi yang perlu aku kongsi, ok, back to the story..

sewaktu aku nak backup semua data dalam laptop mamat ni (perempuan sebenarnye, tapi aku guna mamatlah mudah..hahaha) tiba2..jeng jeng jengg..ci cite ci cite..mato dah ngantuk dah, nak sambung esok ke nak teruskan? emmm.. sambunglah jap..sedaklah pulok tulis kat blog ni, biar ore lain tok baco pun, asal aku bahagio sudoh..

ok sambung, tibe2 screen jadi rosok..

jeng jeng jeng..screen ni akan rosak setelah aku bukak dalam lebih kurang 5 minit hingga 10 minit..laptop pun ado love, sah2 ni minah ni, bukan mamat..hahaha. jangan marah tuan empunye laptop deh..

ni yang aku pelik, setakat yang aku pernah jumpa laptop yang ada masalah screen camni, mesti screen yang rosak. masalah nya kalu screen rosak, mouse dan pergerakan ape2 yang sedang running still lagi running, leh nampak mouse tu gerak2..hah, yang ni tak bergerak langsung..so aku fikir, ni mesti windows yang rosak, tapi releven k jawapan aku?

emm. so aku terus bukak bios, then aku biarkan dalam masa beberapa minit, tapi tidak ada masalah dengan screen sebab bios tidak ada masalah camni. so aku decide, maybe graphic dia rosak, maybe windows dia rosak. aku rasa lebih baik format ajelah. nak backup tak leh dah, dah banyak kali aku copy file/folder titibe je jadi camni dan kadang2 padam secara tiba2. so aku terus format tanpa berfikir banyak (barang kat dalam c dah tak leh nak backup dah, tuan dia tau, mesti marah ni. lantaklah.hahaha..(evil))..

yang ni part paling aku bengang sekali, selalunya laptop Hp cq 40 ++ yang ada masalah ni, rupanya Toshiba yang ni pun ade masalah gak., ape dia tu?

belum siap format, laptop dah padam sebab panas.. so nak tak nak, aku kena bukak lah dia punye casing tu. amek kau!

 

cam tikus baikki labu dah ni. (lantai freemason, jangan marah aku lak..hahaha)..

dah banyak kali dah laptop lain aku wat camni, bukak sebab nak clean mane2 habuk2 yang menyebabkan dia cepat panas, bagi pengudaraan yang segar bugar then terus format, tak pelu nak pasang semula.

yang ni aku malas nak cite ni..aku ingat dah setel dah masalah padam secara tiba2 tu sebab panas, aku wat camni pun, dia masih lagi jadi screen rosak dan kadang2 terpadam dengan sendiri. naknye aku humbankan dalam air laut baru tau laptop ni. sabar2..

waaaaaaaaaaa..memang nak hentak2 je laptop neh..sabo je lah..so I think, sebab window k jadi camni? mesti tak ni, maybe chip graphic kot yang rosak, maknanya motherboardlah yang rosak. tapi aku fikir, motherboard ni bukan mudah nak rosak. emm..try lah amek aku punye ram kat laptop ni, try tukar..haaaaa, smooth je. aku dah suka dah, ni mesti rosak ram ni..so aku tinggalkan kejap, baiki2 jugak, solat wajib..siap je semayang.. waaaaa.. it’s happen again. bukan masalah ram dah ni. so aku pikir, cuba aku format guna laptop aku, tukar hardisk. try n error..

 

menjadi, tapi konpem aku tukar semula hardisk ade masalah hardware ni..

sah! memang ade masalah. so aku try launch startup repair. tak penah repair lagi sepanjang hayat aku ni. so nak trylah lagu mano jadinyo..

time2 dia nak repair ni lah laptop tu wat hal lagi, screen rosak n padam sendiri! arghhhhhhhhhh!!!

banyak kali try, last sekali lepas gak, tapi hasilnye, aku terlupa nak amek gambar, hasilnye hempeh, tak leh nak repair. so apa patut aku wat? tak boleh nak format kat laptop dia sebab asyik screen rosak dan kadang2 tak panas pun, terpadam sendiri.. aku sendiri pun tak tau nak repair camne. so sape2 yang berpengalaman dan pernah ter”kena” macam ni, boleh lah share2 sikit ilmu ek. syukran..

lepas ni aku tak nak amek dah laptop sape2. wat penat je..kui3..

 

update post..

alhamdulillah masalah sume dah selesai. hanya hal kecik je yang bermasalah semua aku pi kobek²/bukak laptop..

masalah selesai setelah aku masukkan bateri dan tak guna adapter charger dia..rupanya benda alah tu yang menyebabkan laptop jadi padam. bukan sebab cpu yang panas, tapi sebab elektrik yang tak cukup power!..

sekarang dah selesai format dengan smooth sekali dan nak install software mana² yang patut..

kepada kawan² yang sudi tolong, terima kasih banyak..syukran²^^

Related Posts with Thumbnails