Assalamualaikum, jom belajar jQuery!

ape jQuery ni, menatang? makanan? rumah? or jenama baju?
try tengok sini, http://bxslider.com/ . ade nampak image slider yang dapat pi kanan dan kiri? sebelum ni, aku ingatkan tu dia guna flash, rupanya2 hanyalah jQuery! power!..tak perlu dah nak wat flash lagi, tak der dah waiting time, last artikel, aku akan tunjuk jQuery yang menyebabkan aku tergile2 kan jQuery ni.

pengenalan jQuery:

jQuery ni adalah satu susunan atau kumpulan bagi javascript, ape plak javascript?
javascript ni satu formula untuk run sesuatu coding, ape plak coding?
coding pun tak tau, malas aku nk oyak.

apa yang boleh di buat berkenaan dengan jQuery ni?

macam2. contoh: efek bagi image, lightbox, validation form dan macam2 lagi..nenek aku kata, jQuery ni mace budu, kalu ado budu, jadi sedak lah makane tuh..kua3

aku suka bagi terus contoh dari cakap banyak, kecek banyok tok guno gok..
jom tengok satu2 kepoweran jQuery ni!

 

1. slide image:

http://galleria.aino.se/,

2. choose image:

http://www.sohtanaka.com/web-design/examples/image-zoom/


3. image zoom (lightbox):

http://leandrovieira.com/projects/jquery/lightbox/ – click example..
http://colorpowered.com/colorbox/core/example1/index.html
http://fancybox.net/
http://www.no-margin-for-errors.com/projects/prettyphoto-jquery-lightbox-clone/#!prettyPhoto – click demo

4. jQuery animate :

http://jqueryui.com/demos/animate/
http://robot.anthonycalzadilla.com/ – terbaik!!
http://www.incg.nl/blog/2008/hover-block-jquery/example/animate_hover.html – amek kau, kalah flash!
http://d2o0t5hpnwv4c1.cloudfront.net/004_Moo/tutorial/demo/demo.html# – vavavumm
http://css-tricks.com/examples/RevealingPhotoSlider2/ – ade brand?

5. slicebox(yang ni paling aku teruna!) :

http://tympanus.net/Development/Slicebox/index6.html – waaaaaaaaaarghhhhhh!! tak tahan nak study jQuery!!

6. many more! ade mouse, explore sendiri!

untuk yang baru nak bertapak dalam arena gusti jQuery ni..bolehlah belajar kat sini. http://www.w3schools.com/jquery/default.asp – mudah dan cepat paham.

see you, aku nak belajar jQuery!! yeah!!

assalamualaikum..

Related Posts with Thumbnails